Meerdere websites voor een advocatenkantoor – wanneer is het (g)een goed idee?

Picture of Tom Goemaere

Tom Goemaere

Tom is afgestudeerd aan de UGent als Master in Rechten met grote onderscheiding. Na enkele jaren als freelancer te hebben gewerkt op het gebied van SEO voor internationale bedrijven, heeft hij zich volledig gespecialiseerd in technische SEO voor advocatenkantoren. Aarzel niet om hem een e-mail te sturen op tom@lawleads.be.

Wanneer ik net begon met me exclusief te focussen op legal SEO, kreeg ik van een opdrachtgever – een SEO-agency in de VS – een stuk of 10 websites doorgestuurd. Elk van deze sites was van hetzelfde advocatenkantoor in Texas. Ieder van deze websites richtte zich op een bijzonder specifieke niche. Waaronder:

 • Personal injury lawyer El Paso 
 • Car wreck lawyer
 • Truck accident Lawyer
 • ….

Elk van deze zoekwoorden was geen aparte pagina, maar een aparte website met meerdere blogs en pagina’s.

Waarom zou je dat doen?

Simpel, het levert enorm veel op. Een website hoeft in 5 jaar tijd maar 1 à 2 zaken binnen te halen om de investering en het onderhoud volledig terug te betalen. Vanaf de tweede of derde zaak zat het kantoor al comfortabel in het groen.

Daarom, wanneer grotere advocatenkantoren ons benaderen omdat de groei stagneert, is het creëren van meerdere websites een van onze eerste voorstellen. Het is namelijk een no-brainer is in het Vlaamse juridische SEO-landschap.

In Vlaanderen en Nederland liggen de kosten van een website, inclusief SEO en advertenties, niet alleen lager, maar er is ook veel minder concurrentie op goede zoekwoorden. In plaats van zeer specifiek te zijn, zoals een website over auto-ongevallen in Gent, kun je hier nog steeds goede resultaten behalen met een website over verkeersrecht in Gent in het algemeen. Net zoals in de VS kun je hier je investering in je website al met 1 extra zaak terugverdienen.n

Wacht, meerdere sites? Wat kost dat?

Een terechte vraag, zeker wanneer je de rekensom zou maken van wat je primaire website heeft gekost en je dat opeens maal tien zou doen.

Voor nichewebsites rond een specifiek rechtsgebied ben ik een groot voorstander van functionaliteit boven uiterlijk. Houd de sites eenvoudig, houd de branding hetzelfde, beperk de functionaliteit tot wat nodig is en probeer je content en ontwikkeling te stroomlijnen.

Op die manier kom je bij ons al snel onder de € 1000,- per website, inclusief basiscontent. Daarmee heb je dan de basis die nodig is om goed te scoren in Google en je merk verder op te bouwen. Natuurlijk kan het ook goedkoper of duurder, afhankelijk van 1) je webontwikkelaar en 2) de extra functies die je wilt toevoegen.

Ook wat betreft onderhouds- en hostingkosten kun je alles betaalbaar houden door alles bij dezelfde partner te regelen en te stroomlijnen.

Pas wanneer er een duidelijk rendement op investering is en het duidelijk wordt welke van de websites echt de moeite waard zijn om verder in te investeren, heeft het zin om de sites verder te optimaliseren.

En wat brengt dat op?

Een vertrouwd antwoord dat je als advocaat waarschijnlijk vandaag nog hebt gegeven: dat hangt ervan af…

Gelukkig kunnen we echter wel naar onze cijfers kijken en een transparant beeld uit onze praktijk halen.

Voor een redelijk bekend en jong advocatenkantoor met ongeveer 35 werknemers kregen we de opdracht om 8 websites te bouwen, te onderhouden en volledig te optimaliseren.

Breakdown van kostprijs

Je laat 8 websites maken, elk rond een specifiek onderwerp. Dit kost je 8.500,- euro, wat neerkomt op ongeveer 1.100,- euro per site.

Ter verduidelijking: als je er slechts 1 zou kopen, zou dit bij ons ongeveer 1.800,- euro kosten.

De prijs voor het voorzien van deze site van landingspagina’s, optimalisatie en het schrijven van ondersteunende blogs varieert van 3.800,- tot 6.500,- euro, maar meestal rond 4.500,- euro. Uiteraard kun je deze kosten verlagen door zelf SEO-content te verzorgen.

Het onderhoud, de hosting en de beveiliging van een site komen neer op 300,- euro per jaar, ofwel 25,- euro per maand.Dus wat kost zo’n extra site nu? 5.800,- euro. Hiervoor krijg je een site die ‘set and forget’ is en met minimale inspanning van jouw kant consistent bezoekers en leads genereert.

De opbrengst berekenen

Een goede manier om een inschatting te maken van de opbrengst is door te kijken naar de prestaties van je eigen website nadat deze is geoptimaliseerd voor SEO. Stel dat je website ongeveer 200 klikken per maand genereert op het gebied van familierecht.

Uit deze klikken haal je 1 cliënt, en gemiddeld genereer je 4.500,- euro omzet per zaak.

Een gespecialiseerde website die zich uitsluitend richt op het onderwerp familierecht, met goed doordachte specifieke landingspagina’s, zal naar alle waarschijnlijkheid net zo goed presteren als je algemene website voor dat ene onderwerp.

Zo’n enkele website voegt dus al snel 50.000,- euro omzet per jaar toe aan je kantoor. Als je 1 tot 2 zaken per maand per website binnenhaalt en je hebt 8 websites, zie je al snel waarom onze advocaat in Texas zoveel websites had.

Too good to be true?

Nee, er is een reden waarom zoveel grote advocatenkantoren verschillende websites hebben.

Bijna elk jong kantoor dat de afgelopen jaren echt explosief is gegroeid, heeft diverse niche websites. Van het berekenen van boetes na een verkeersongeval tot informatiewebsites over bemiddeling, deze websites bestaan omdat de economische basis erachter zeer solide is.

Een goede advocaat is uiteraard sceptisch, zeker als een marketingkantoor voor advocaten hun service een no-brainer noemt. 

Wat we zeggen is geenszins revolutionair of uniek. Er zijn talloze artikelen te vinden waarom dit voor bepaalde advocatenkantoren een goed idee is en voor anderen weggegooid geld:

Meerdere websites hebben is niet voor elk kantoor de juiste stap. Soms is je markt te klein, is je hoofdsite nog niet goed, zijn je tarieven niet optimaal, of ben je niet gepositioneerd om explosief te kunnen groeien…

Daarom raad ik aan om eens zelf naar de cijfers te kijken om te achterhalen hoeveel bezoekers jouw algemene website nu aantrekt op het gebied van specifieke rechtstakken en om zelf de berekening te maken.

Uiteraard kun je ons ook een e-mail sturen met specifieke vragen of als je een specifieke casestudy wilt zien. Wees gerust, we zullen geen marketingmonoloog houden, maar jouw vraag direct beantwoorden.

Wanneer is meerdere sites hebben een goed idee

Het hebben van meerdere websites is zeker niet voor elk advocatenkantoor een goed idee. Als je hoofdwebsite nog niet geoptimaliseerd is of niet goed presteert, is het verstandiger om daar eerst naar te kijken voordat je aan geavanceerde groeistrategieën zoals deze begint.

Het afwegen van de voor- en nadelen van het hebben van meerdere websites is cruciaal als je twijfelt of je kantoor klaar is voor deze stap.

De voordelen

 • Betere SEO: Een advocatenkantoor met meerdere websites kan zich beter richten op specifieke zoekwoorden op verschillende geografische locaties, wat de online zichtbaarheid en positie in zoekmachines verbetert.
 • Meer flexibiliteit: Meerdere websites stellen je in staat om te experimenteren met verschillende strategieën in verschillende markten zonder al te veel risico.
 • Verbeterde merkherkenning: Het hebben van meerdere websites helpt je een sterke merkidentiteit op te bouwen in meerdere niches en geografische regio’s.
 • Betere targeting van leads: Meerdere websites helpen een advocatenkantoor de content af te stemmen op specifieke doelgroepen op basis van geografische locatie, juridische behoeften en andere criteria.
 • Meer webverkeer: Meerdere websites helpen een advocatenkantoor meer bezoekers aan te trekken, wat leidt tot meer leads en conversies.

De nadelen

 • Toegenomen complexiteit: Het beheren van meerdere websites kan uitdagend zijn, vooral voor kleinere kantoren met beperkte middelen. Het bijhouden van verschillende domeinen, hostingaccounts en contentmanagementsystemen kan moeilijk zijn en leiden tot fouten en vergissingen.
 • Hogere kosten: Het beheren van meerdere websites kan duur zijn, omdat het extra investeringen vereist in webdesign, het creëren van hoogwaardige content, hosting en onderhoud.
 • Te snel groeien: Ja, er bestaat zoiets als te snel groeien. Als je een gemiddelde of zelfs slechte service biedt aan je cliënten omdat je te veel hooi op je vork neemt, kan dat je reputatie schaden. Het hebben van een goed team is essentieel voor duurzame groei.
 • Uitdagingen bij het beheren van content: Met meerdere websites kan het moeilijk zijn om ervoor te zorgen dat de inhoud up-to-date en consistent is op alle sites, waardoor het risico bestaat dat je matige of slechte content produceert.

Besluit

Kort samengevat kunnen we stellen dat het investeren in meerdere websites een echte boost kan geven. Het is een geweldige manier om meer websitebezoekers en meer cliënten aan te trekken. In Vlaanderen zijn er nog veel groeimogelijkheden, omdat weinig advocatenkantoren deze techniek toepassen.

Deze strategie is echter niet voor iedereen geschikt. We raden het vooral aan voor middelgrote kantoren die willen groeien en al over de nodige infrastructuur beschikken.

Heb je nog vragen? Stuur ons gerust een e-mail op info@lawleads.be

Leave a Comment